Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Hasselblad Award 2017

Igår delades Hasselbladsstiftelsens internationella pris i fotografi ut för 37:e gången och årets vinnare är den holländska porträttfotografen Rineke Dijkstra. Hasselbladsstiftelsen bildades med ändamålet att främja forskning och utbildning inom fotografi och naturvetenskap enligt världskändisarna Victor och Erna Hasselblads testamente, och det prestigefyllda priset är ett av verktygen för detta.

Att Victor Hasselblad var initiativtagare till Hasselbladkameran känner nog de flesta till men att Erna Hasselblad över en middag lyckades övertala teamet på Apollo 11 att ”Bring her bracelet to the moon and back” inför månlandningen 1969, det är kuriosa som inte bara imponerar (eller som 6-åringen hemma uttryckte det ”Oh my god!”) utan också kan förklara den verkligen varma och generösa stämning som präglar prisceremonin och den efterföljande middagen. Så mycket kärlek låg i luften, för pristagaren, hennes familj och för ändamålet. Varmt tack till Hasselbladsstiftelsen för en fantastisk kväll!

(Utställningen med Rineke Dijkstra kan ses på Hasselblad center i Göteborgs konstmuseum fram till den 4/2 2018, där kan man också se Ernas månarmband som tillhör den permanenta utställningen.)

Ynnesten att få hänga med dessa! Kerstin Hamilton, Dragana Vujanovic Östlind och Vanja Hermelin <3. 

Foto: Sofia Sabel