Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

La belle Mouche

Mouche porträtt25561             (Satu Manganas, Lina Magassa och Johanna Börjesson-Silver, trion bakom nya Mouche)

Solen skiner in genom de stora fönstren i sekelskifteslägenheten som är hemvist för Mouche. Det märks att här arbetar personer som tycker om vad de gör. Full aktivitet pågår och i luften ligger en positiv nyföretagsamhet. Under vårt möte kommer porttelefonen på plats vilket firas med några glada tillrop och samtidigt sker fotograferingen till ett större magasin.

Johanna visar mig runt i lägenheten, lokaliserad i hjärtat av Vasastan i Göteborg, och som i mångt och mycket är inspirerad av The Apartment i New York.

– Vi ville ha ett showroom men då primärt digitalt. Fysisk butik är inte precis det vi vill göra. Så kom lägenheten till oss, säger Johanna och visar mig receptionen, lyxrummet och avdelningen avsett för event.
P1060484   

P1060493

– Vi lät rita upp en walk in closet i princip som The Apartment, fortsätter hon. Men det passade inte oss här, det blev för boxigt och för mörkt. Inspirationen är definitivt New York, men det känns viktigt att göra det till vårt. Det här är Mouche.

Förutom kläderna de säljer så samarbetar de också med inredningsaktörer som Artilleriet, Axelsson & CO och Acorn & Lilac för att förstärka det nya konceptet. Planen är också att de framöver skall kunna sälja utvalda kollektioner av inredning tillsammans med modet.

”I den rena linjen finns det mycket edge” – Lina Magassa

Egentligen börjar resan när Satu och Lina möttes första gången i Milano. Satu skulle starta butik och var i inköpstagen, Lina arbetade som försäljningsagent och tycke uppstod direkt. 2003 föddes butiken Mouche i Göteborg. Redan då var ambitionen att det skulle vara mer än en butik, en kombination av passion och tillgänglighet. De tyckte båda att den svenska modekonsumenten spelade för ”safe”, och med Mouche ville de förmedla kunskap, trygghet och samtidigt den pirriga, härliga känsla som mode kan ge.

Mouche blev väl mottaget av kunderna både i Göteborg och i Stockholm och framgångsreceptet var, enligt dem själva, den samlade erfarenheten där Satu fokuserade på produkt och Lina på det filosofiska och kommersiella.

– Det som utmärkte oss var en hög medvetenhet med vår gemensamma erfarenhet, samtidigt som vi hade en hög estetisk ribba. Att hålla den röda tråden var jätteviktigt, säger Lina och fortsätter, vi nådde ut och fick ett stort förtroende. Visionen var att hela tiden ta nästa steg, men efter 10 år slog vi i taket med konceptet och beslutade oss för att nu avslutar vi detta.

Då fanns inga tankar på att Mouche skulle återuppstå? – Nej, det var spiken i kistan, säger Lina.
P1060460 (Lina övervakar dagens fotouppdrag)

Samtidigt satt Johanna på sitt håll och grunnade på en affärsidé.

– Jag har erfarenhet av servicesektorn inom lyxindustrin bl.a. från Harrods i London, och jag var besviken på klädutbudet i Göteborg. Jag började göra lite marknadsundersökningar och ringde Satu utan att veta att bara några veckor innan hade Mouche lagt ner.

– Och jag gick in samarbetet med Johanna med tanken att jag skulle fungera som mentor, men ju mer vi samtalade så insåg vi att vi var tvungna att göra detta tillsammans och använda varumärket Mouche i det nya konceptet. Så fick vi Lina ombord också, säger Satu.

”Kläder är mer än bara plagg, de skapar ett jag” – Johanna Börjesson-Silver

– Tanken är att våga vara lite mera och erbjuda bra internationella varumärken. ”The Mouche girl” är alla tjejer och kvinnor som har ett intresse för mode och hållbar kvalitet. En Mouchegarderob är en hållbar garderob och vi har kunder som kommer med plagg de köpt för många år sedan på Mouchebutiken och som de nu vill ha hjälp med att matcha till något nytt, säger Johanna.

– Vi vill skapa en digital upplevelse där kunderna får ett unikt bemötande och service som är personlig från klick till leverans och uppföljning. På mouche.se kommer kunden kunna skapa sin egen sida och digitala event. Vi har också reportage där vi berättar om varför vi valt våra varumärken och för att sprida kunskap.

”Inköp är en konstform om man gör det bra” – Lina Magassa

Varumärkesmixen är extremt genomtänkt.

– Varje varumärke vi tar in måste ha sin plats i helheten och vi hänger t.ex. inte per varumärke utan man kan säga att vi målar i butiken med alla varumärken som skall passa ihop och sen kan kunden välja plaggen som de önskar, säger Lina

– Vi vill arbeta med kontraster och Vanessa Bruno är ett bra exempel på vad vi är, ett varumärke som vi ständigt återkommer till, tillägger Johanna.

P1060478

I lägenheten erbjuder också Mouche events och styling tillsammans med ”personal shopping”. Tjänster de ser växer inom kundkretsen då upplevelsekonsumtion ökar.

– Många kunder idag har heller inte har tid att fundera ut nya garderober utan behöver hjälp med helheten, säger Satu.

Framtiden bjuder på eget Mouche-brand, bl.a. ett urbant loungewear som är mjukt och behagligt, men som ändå kan kläs upp för att gå ut och ta lite bubbel i mitt i veckan.

– Det ligger lite längre fram i planen, men är otroligt kul och spännande att arbeta med. Hela nya Mouche är utvecklande, för det är ju nytt för oss allihop, fortsätter Satu.

Planer på digital expansion finns redan och Johanna berättar – Skandinavien kändes rätt att börja med men London känns nära eftersom jag själv har mycket kontakter och erfarenhet därifrån, sen är det Europa och världen som väntar.

Tiden rinner iväg och medan jag är på väg ut dyker dagens första kund i lägenheten upp. En kund som kommer att bli väl omhändertagen.

P1060487