Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

När modet spelar roll, på riktigt.

Hundra år. Hur lång tid är det egentligen? När man sitter och samtalar med en nybliven 100-åring känns det plötsligt inte länge alls och ändå är historien så avlägsen.

1917, när vår mormor föddes, abdikerade Tsarfamiljen under Ryska revolutionen, första världskriget rasade sedan flera år, bröd var ransonerat och man gick till ”Kinematografen” för att få både nyheter och underhållning. Dammodet runt den här tiden bestod bl.a. av långa kjolar och stora hattar. Håren var långa, uppsatta i knut.

Modet förändrades efter kriget. Korsetten försvann, kjolen blev vadlång och även håren fick lov att klippas i kortare frisyrer. En förändring som krävde mod. 1921 fick kvinnorna i Sverige rösträtt.

Efter sin sex-åriga skolgång arbetade mormor som hembiträde i Göteborg. På sommaren fick hon följa med familjen hon arbetade för till deras sommarhus i Gränna, en midsommarafton fick hon vara med och dansa i salongen. Men lönen var för dålig och mormor tog istället arbete som sömmerska på fabrik.

Jag har aldrig hört mormor tala om mode och kläder, mer än om när hennes syster var så avundsjuk på hennes nya blåa klänning så hon grävde ner den i trädgården, men tydligt är att modet spelade en viktig roll i den här historiskt betydande tidsperioden.

När man levt i hundra år har man varit med om flera sådana viktiga tidsperioder. Jag undrar hur mormor tänker kring modets betydelse för de perioder som hon upplevt?

Tänk, att jag faktiskt fortfarande kan fråga henne.